ORDLISTE

Ordliste


Om oss

  • 3PL

    3PL står for «Third-party Logistics Provider», det vi på norsk kaller tredjepartslogistikkleverandør. 3PL er en måte å outsource på. Det innebærer at en tredjepart, som Accelerator AS, tilbyr sine logistikktjenester til bedrifter som trenger dem. Ut fra bedriftens behov kan tredjeparten ta over hele eller deler av varekjeden. Det er flere og flere som benytter seg av 3PL i Norge og som ser fordelene av dette. En tredjeparts logistikkleverandør vil kort sagt lagre, plukke og sende ordrene til oppdragsgiverens kunder. Noen 3PL-bedrifter tilbyr flere tjenester. Dette kan du lese mer om her.

  • ADR/farlig gods

    ADR er akronymet for "Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route", på norsk "Den europeiske avtale om internasjonal veitransport av farlig gods". Den internasjonale betegnelsen ADR er så utbredt i transportbransjen at nesten alle i alle land forstår den. ADR viser til varer det er farlig å transportere. Blant disse er for eksempel radioaktive, eksplosive, lettantennelige, giftige og etsende kjemikalier. Slike varer skal sendes med datablad som inneholder UN-nummer, fareklasse og mengde. Dette skal merkes med gjeldende sedler for UN nummer og fareklasse, slik at det ved en eventuell ulykke er mulig for redningstjenesten å vite hvilke stoffer de har med å gjøre, og hvordan de skal gå frem.

  • ATA-carnet

    Et dokument som kan benyttes i forbindelse med en forenklet tollbehandlingsprosedyre ved midlertidig inn- og utførsel av varer som ikke skal selges (som vareprøver og utstillings- og messemateriell), repareres, erstattes eller liknende. Ordningen innebærer at det ikke betales toll eller importavgifter ved den midlertidige innførselen til landene som deltar i ATA-konvensjonen. ATA-carnet kjøpes hos Handelskammeret, og innbetalt depositum vil kunne refunderes dersom dokumentet håndteres riktig underveis og meldes/avsluttes ved retur til Norge.

  • Avsender

    I de fleste tilfeller er avsenderen også oppdragsgiveren for transportleverandøreren. Sistnevnte overtar transportgodset fra avsenderen og frakter det til mottakeren.

  • B2B

    Står for "Business to business" og innebærer transport eller frakt av varer fra én bedrift til en annen.

  • B2C

    Står for "Business to consumer" og innebærer transport eller frakt av varer fra en bedrift til en privatperson eller privatadresse.

  • Booking

    En bestilling av et transport- eller fraktoppdrag som sendes Accelerator for at vi skal frakte din import-, eksport- eller innenlands sending.

  • CMR

    CMR er en forkortelse for "Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route", på norsk "Internasjonal overenskomst om grensekryssende transport på landevei". Avtalen regulerer innkjøp og foredling, erstatningsansvar ved mislighold, og tap av, eller skade på, godset som skal transporteres. Avtalen inneholder også bestemmelser om reklamasjoner og tilfeller ved sammenhengende transportør. Dersom en sak ikke er tilstrekkelig dekket gjennom CMR, gjelder i tillegg nasjonal lovgivning. Konvensjonen er ment utelukkende for lasting av kjøretøy på vei. Containere og vekselflak er ikke betegnet som kjøretøy i CMR. For slike internasjonale transporter blir det utstedt et standardisert CMR-fraktbrev.

  • Container

    Fra latin continere, "holde sammen, inneholde". Betegner som oftest normerte storromsbeholdere for transport og oppbevaring av gods. Ofte skipes containere i form av eksempelvis 20" eller 40".

  • Dagsliste

    En automatisk generert samleliste over alle dine sendinger som er produsert ut på én tur den angitte dagen. Dagslisten sendes ut kl 23:00 hver dag det finnes sendinger, og har da med seg alle oppdrag som er lagt på tur den dagen. Dagslisten inneholder oppdragsnummer, kundens referanse, sendingsnummer/fraktbrevsnummer, nettovekt, FBV og forventet pris.

  • Dagsoppgjør

    Importavgiftene betales kontant, for eksempel til speditøren, via en fakturering. Speditøren sørger for fortolling og betaling til Tollvesenet over sin dagsoppgjørskonto.

  • Deklarere

    Å sende inn søknad for å registrere, fortolle eller angi varen til Tollvesenet for import eller eksport.


  • Direktekjøring

    Tollvesenet har gitt særskilte tillatelser til speditører/tollagerholdere til at ufortollede varer (ikke restriksjonsvarer) kan kjøres direkte ut til vareeier. Varene “må ligge urørt på lager” og kan ikke tas i bruk før de er fortollet.

  • EFTA

    Akronym for for European Free Trade Association, en frihandelsavtale for de fire medlemslandene — Island, Liechtenstein, Norge og Sveits. EFTA har handelsavtale både med EU og enkeltland.

  • Eksport

    Varer og tjenester som bringes ut av et land regnes som eksport. Import og eksport utgjør til sammen et lands handel med utlandet (utenrikshandel).

  • Eksportfortolling

    Eksportfortolling/deklarering er handlingen du som eksportør er pålagt for å melde til norske styresmakter om varer du tar med deg eller skal frakte ut av landet. Tolletaten kontrollerer deklarasjonen gjennom en tollekspedisjon som Accelerator kan deklarere/fortolle for deg. Når Tolletaten har tollekspedert varene, kan varene sendes ut av landet.

  • Ekspress/hastegods

    Varer som må transporteres raskt fra ett sted til et annet.

  • EORI

    Akronym for Economic Operator Registration and Identification.

  • EU

    Den europeiske union. EU er den største tollunionen i Europa og består av 27 medlemsland.

  • EURMED

    Varesertifikat som benyttes som dokumentasjon på en vares opprinnelse. Spesiell ordning hvor landene rundt Middelhavet har en egen avtale om tillatt “innblanding” av ikke-opprinnelsesvarer (kumulasjon).

  • EUR-pall

    Betegnes i dagligtale som Europall, og er en lastbærer som er normert av de europeiske transportforetakene. Europallen er vanligvis av tre og måler 800x1200 mm.

  • EØS

    Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. EØS-avtalen regulerer handelen mellom avtalepartene i dette området, i hovedsak EFTA og EU, med noen få unntak.

  • Fakturaerklæring/opprinnelsesbevis

    Gir tollnedsettelse eller -fritak etter handelsavtalen. Dersom eksportøren er en såkalt “autorisert eksportør” kan fakturaerklæringer anvendes uten verdibegrensning. Ikke-autoriserte eksportører begrenses av at disse kun kan anvendes dersom verdien på opprinnelsesproduktene ikke overstiger EUR 6000 (ca NOK 50 000).

  • FBV

    Står for "fraktberegningsvekt". Transportbransjen benytter fraktberegningsvekt for å beregne pris. Fraktberegningsvekten er den høyeste vekten av volumvekt, og virkelig/reell vekt. Volumberegning er metoden som benyttes for å regne om volum til vekt, og finne volumvekt. Først må du finne volumet, og da multipliserer man lengde, bredde og høyde. Man må ha volum i korrekt måleenhet. Er målene i cm, deles resultatet med 1000 for å få dm3 (volumet på sendingen). Volumet deles igjen på den faste omregningsfaktoren (se din fraktavtale). Man sitter da igjen med vekt i kg.

  • Forpassing

    Forpassing er sending av ufortollede, godsregistrerte varer innenlands, for eksempel å flytte en ufortollet vare fra ett tollager i Norge til et annet.

  • Fortolling

    Registrere, fortolle eller angi varen til Tollvesenet for import eller eksport. En ufortollet vare er ikke frigitt til disposisjon eller omsetning før tollvesenet har godkjent fortollingen.

  • FTL

    Står for "Full Truck Load", og betyr at en lastebil har fraktet en last på full kapasitet. På norsk kaller man det komplett lasting. Både for sjåføren og for transportøren, og ikke minst for kunden, er komplett lasting veldig bra. For transportøren elimineres ekstrakostnader brukt på varsling, fakturering og ventetider for lasting og lossing. Sjåføren får mindre anstrengende lasting og lossing, samt sikring av lasten. Oppdragsgiver har en stor fordel ved at dette er det raskeste og beste transportalternativet, og kan benyttes direkte fra lastestedet til mottakeren uten for eksempel ytterligere håndtering. Det motsatte av FTL er dellast, kalt LTL ("Less than Truckload") En full container kalles FCL ("Full Container Load"). Innen jernbaneindustrien kaller man det et lass.

  • Fraktbrev

    Et dokument som er utstedt av avsenderen, og som følger varen. Fraktbrevet tjener som bevisdokument for inngåelsen av, samt innholdet i en fraktavtale, og som mottaksbekreftelse når varen overtas av avsenderen og utleveres hos mottakeren.

  • Fraktfirma

    Et fraktfirma gjennomfører en frakttransport til lands, vanns eller i luften.

  • Fraktkalkulator

    Kunder som ønsker fraktkalkulator og som har fraktavtale med Accelerator kan få egen pålogging til sin fraktkalkulator på våre sider. I fraktkalkulatoren kan du beregne pris for din sending, for eksempel fra et gitt postnummer i Storbritannia til et i Norge.

  • Gaffeltruck

    En gaffeltruck, ofte bare kalt "truck", er et motordrevet kjøretøy som hovedsakelig brukes til transport av paller og gitterbokser. Disse brukes til flytting av varer internt på lagre, eller til lasting og lossing av transportkjøretøy.

  • Godkjent eksportør

    Tollmyndighetene kan autorisere en eksportør som “godkjent eksportør”. Godkjente eksportører kan utferdige fakturaerklæringer som beviser varenes opprinnelse, uavhengig av verdien på de eksporterte varene (ubegrenset verdi).

  • Godstransport

    Transport av gods innenlands, import fra utlandet eller eksport fra Norge. Med godstransport menes transport av alle typer varer eller gods ved hjelp av transportmidler som lastebiler, personbiler, tog, skip eller fly. Det skilles mellom nærtrafikk og fjerntrafikk. Nærtrafikk er godstransport hvor avsender og mottaker befinner seg i nærheten av hverandre, slik at lastebilene kan returnere til utgangspunktet på samme dag. I fjerntrafikk bli varene derimot transportert over lengre avstander.

  • GSP

    Står for "Generalized System of Prefences". Et tollsystem som innebærer at varer med opprinnelse i et utviklingsland kan oppnå tollfordeler ved innførsel til Norge. En forutsetning er at de aktuelle varene følges av GSP-sertifikater, og at varene er med i avtalens vareomfang.

  • Handelsfaktura

    Også kalt "Commercial Invoice". Skal vise til opplysninger om varen, pris, betingelser, og så videre, på grunnlag av kontrakten mellom selger og kjøper.

  • Hub

    I transportvesenet er en hub et sentralt omlastningssted der varestrømmer samles, sorteres og lastes om til målregioner i alle retninger. Accelerator er knyttet til godsagenter og samarbeidspartnere rundt om i verden, spesielt i Europa, og de ulike agentene har flere hubs/omlastningsterminaler hvor gods hentes inn og samles for utkjøring ved import til Norge.

  • Import

    Import er varer og tjenester som bringes inn i et land (importeres) fra utlandet.

  • Importfortolling

    Importfortolling/deklarering er handlingen du som importør er pålagt å melde til norske styresmakter om varer du tar eller skal frakte inn til Norge fra utlandet. Tolletaten kontrollerer deklarasjonen gjennom en tollekspedisjon. Når Tolletaten har tollekspedert varene, kan de sendes til mottaker. Accelerator AS er godkjent av Tolletaten, og kan fortolle dine varer for deg.

  • Innenlands distribusjon

    Fra latin distributio, "fordeling". Betegner alle prosessene som skjer mellom produsenter og forhandlere helt frem til konsumenten i avsetningskanalen. Transport av varer innenlands, enten som B2B eller B2C. Nasjonal transport eller innenlandstransport foregår utelukkende innenfor et lands grenser, slik at lastested og lossested befinner seg i samme land.

  • Incoterms

    Forkortelse for "International Commercial Terms", og omfatter leveringsbetingelser som regulerer ansvarsforholdet ved en handel. Incoterms beskriver hvem som har kostnader, ansvar og risiko i forbindelse med en transaksjon, og når ansvaret går over fra selger til kjøper. Les mer om Incoterms her.

  • Internasjonal spedisjon

    I globaliseringens tidsalder blir godstransport over lange distanser stadig viktigere. En internasjonal spedisjon organiserer transport over landegrenser, med alle tilhørende rettigheter og forpliktelser, og danner dermed bindeleddet mellom oppdragsgivere og fraktførere. Når en forretningsavtale kommer i stand, vil den internasjonale spedisjonen motta en andel av fraktprisen. Tilbudene finner de for eksempel på internasjonale fraktbørser. I tillegg til vanlig transport organiserer en internasjonal spedisjon også andre logistiske tilleggstjenester, som lagring av gods eller komplett avvikling av toll og nødvendige dokumenter.

  • Jekketralle

    En jekketralle er en gulvtransportenhet som enten drives manuelt eller med en innebygd motor. Brukes til transport av paller og gitterbokser.

  • Jumbo

    En tilleggsbetegnelse for store lasteenheter, for eksempel jumbosettevogner og jumbotilhengere.

  • Kabotasje

    Hvis en utenlands transportbedrift utfører transporttjenester innenfor et land (en EØS-stat) mot betaling, betegnes dette som kabotasje.

  • Kjølegods

    Varer som må transporteres avkjølt. Blant disse er for eksempel matvarer som frukt, men også medikamenter og andre farmasøytiske produkter.

  • Kolli

    Kolli er enkeltfraktenheter. Det er de minste emballasjeenhetene i en vareforsendelse.

  • Komplettlast

    Ved komplettlast bestiller en kunde en komplett truck som kjører til en enkeltstående mottaker.

  • Kontraktlogistikk

    En forretningsmodell mellom en produsent eller en varehandel og en logistikkleverandør. Det er basert på et langsiktig samarbeid der det avvikles et betydelig forretningsvolum innenfor rammen av en leverandørkontrakt. Kontraktlogistikkleverandøren tar på seg logistikkoppgaver i verdiskapingskjeden, og er dermed et bindeledd mellom alle parter.

  • Kurertjeneste

    Fra latin currere, "løpe, springe". En kurertjeneste overbringer mindre forsendelser direkte fra avsenderen til mottakeren på kort tid.

  • Lager

    Et varelager omfatter en virksomhets beholdning av varer som har blitt anskaffet for produksjon eller videresalg. Et varelager består av virksomhetens samlede varer, som typisk er lagret i en lagerbygning eller lignende. Accelerator AS har to tempererte lager. Det ene er for 3PL-kunder hvor vi står for plukk, pakk og utsendelser av våre kunders ordre ut mot deres kunder. Det andre er et støtlager hvor vi tilbyr kort- eller langtidslagring av mindre eller større partier.

  • Lagerlogistikk

    Lagerlogistikk er en del av logistikken i bedrifter som har lagerhold. Det dreier seg om systematisk oppbevaring og administrering av varer på lager. Lagerlogistikken sørger for å regulere og optimalisere flyten av materialer, informasjon og verdier fra produksjon til salg. For å optimalisere lageradministrasjonen bruker bedriftene en spesiell logistikkprogramvare. Dermed kan prosesser som mottak, transport og lagring av varer gjøres mer rasjonelle. Det er også en egen yrkesutdanning for lagerlogistikk. En person som er utdannet fagperson for lagerlogistikk er ansvarlig for logistisk planlegging og administrasjon. Oppgavene er å ta imot, hente ut, laste, lagre, transportere og pakke varer. Lagringen av varene må være faglig korrekt og passe til varens tilstand og egenskaper (som fast, flytende, eksplosiv, giftig og med begrenset holdbarhet). Dessuten må det opprettes planer for lasting som passer både til lovmessige forskrifter og kjøreplaner. 

  • Lagring

    Lagring er oppbevaring av gods av en lagerbedrift.

  • Lastemeter

    Et normert mål hentet fra trucktrafikken. En lastemeter er 1 meter av lasterommet i en truck i lengderetningen. Med utgangspunkt i bredden på en truck, som er ca. 2,40 m, tilsvarer 1 lastemeter ca. 2,4 m2 (2,40 m bredde x 1 m lengde).

  • Lastested

    Lastestedet er det stedet hvor godset lastes på transportmiddelet. Det betyr vanligvis avsendelsesstedet.

  • Logistikk

    Logistikk er kunnskapen om å planlegge, administrere og organisere vare- og informasjonsstrøm i næringslivet eller militæret. Det handler om å oppnå høyest mulig effektivitet. Logistikk er prosessen for varebevegelse fra bestillingen og frem til utleveringen hos kunden. Herunder kommer alle planleggingsmessige, utførende og kontrollerende tiltak, inklusive virkemidler for å oppnå en optimal godsflyt. Deldisipliner er for eksempel innkjøps-, lager-, transport-, produksjons-, distribusjons- og kondemneringslogistikk.

  • Logistikk 4.0

    Logistikk 4.0 refererer til moderne logistikk som involverer nettverk, digitalisering og databehandling i sky. Følgelig er oppgaven for logistikkavdelingen ikke lenger begrenset, som tidligere, til ren transport, men er avhengig av funksjonell og tverrgående samordning av logistikk for å fungere i leverandørkjeden. Logistikk 4.0 viderefører trenden med å bruke moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Intelligente og digitale nettverkssystemer lar personer, maskiner, utstyr, logistikk og produkter kommunisere direkte med hverandre.

  • Lossested

    Betegnelse på det stedet (leveringspunktet) hvor varene losses/mottas.

  • Mattilssynet

    En instans som forvalter regelverket knyttet til innførsel av næringsmidler.

  • MAUT

    MAUT betegner innbetalingen av et bruksvederlag for bruk av veier, motorveier, tunneler og broer. Andre betegnelser på MAUT er veiskatt eller veiavgift.

  • Moms

    Merverdiavgift, også kalt moms/mva, er en avgift som betales til statskassen på omsetning av varer og tjenester i alle ledd i produksjons- eller distribusjonsprosessen. Hvert ledd i omsetningen oppkrever avgift av de varer som omsettes (utgående avgift), men har samtidig fradragsrett for den avgift som er betalt til egne leverandører (inngående avgift). Det som den næringsdrivende skal betale til staten, ved terminvise avgiftsoppgjør, utgjør forskjellen mellom inngående og utgående avgift. Hvis inngående avgift er høyere enn utgående, blir forskjellen utbetalt.


    Det overveiende antall av varer er avgiftsbelagt. Levering av varer, elektrisk kraft og gass regnes likt med varesalg. Andre avgiftspliktige ytelser er blant annet tjenester som gjelder varer eller fast eiendom, oppdrett og tilsyn av dyr, utleie av varer, transport og oppbevaring av varer, kontorservice, telekommunikasjon, reklame og annonser, servering fra hoteller, bevertningssteder, hår- og skjønnhetspleie.

  • Mottaker

    Hos mottakeren blir varen losset eller tatt imot. Det betyr at leveringspunktet for varen befinner seg der.

  • NCTS

    Akronym for "New Computerised Transit System"—et elektronisk transitteringssystem (TET) for avtalepartene til Transitteringskonvensjonen.

  • Ordrebekreftelse

    Kortform: PO. Hvis et spedisjonsfirma tar på seg et oppdrag, har de mulighet til å bekrefte dette skriftlig overfor oppdragsgiveren. 

  • Opprinnelsesbevis

    Et bevis som utstedes ved eksporten og som dokumenterer en vares opprinnelse. Opprinnelsesbevis legges frem for tollmyndighetene i importlandet.

  • Opprinnelsesland

    Det land som varen eller produktet er produsert i.

  • Pall

    Paller, nærmere bestemt transportpaller, er flate lastbærere som brukes til transport av varer som kan stables. Det finnes forskjellige konstruksjoner. som flatpaller eller fatpaller, av materialer som for eksempel tre, plast eller edelstål. Den mest kjente pallen er Europool-pallen.

  • Preferansetollbehandling

    Preferansetollbehandling innebærer at opprinnelsesprodukter kan oppnå tollfordeler ved import. Man får altså null toll, eller en lavere tollsats enn det som gjelder dersom varene kommer fra et land man ikke har frihandelsavtale med (et tredjeland).

  • Produksjon

    Fremstilling, ferdigstilling og fabrikasjon av varer og tjenester. Produksjon er en forretningsprosess som spenner fra utviklingen til salget av et produkt. Den kan anses som ferdigstillings- eller fremstillingsprosess. Ved ferdigstilling er tekniske aspekter viktige, ettersom råstoffer eller ferdigstoffer (produksjonsfaktorer) anskaffes og bearbeides. En analyse av fremstillingsprosessen omfatter siviløkonomiske aspekter som for eksempel type og mengde produkter. Produksjon er en prosess der produksjonsfaktorer kombineres på en systematisk måte og omdannes til produkter.

  • Proformafaktura

    En faktura som kun utstedes for formens skyld og som ikke skal benyttes i forbindelse med kjøp og salg. Proformafaktura utferdiges ofte i forbindelse med forsendelser uten spesiell handelsverdi, slik som vareprøver, private eiendeler, gaver og lignende.

  • Restriksjoner

    Enkelte varer er eller kan være underlagt en restriksjon ved innførsel og utførsel. Det vil si at varen er avhengig av spesielle tillatelser eller at den er underlagt særlige betingelser før den kan innføres.

  • RO

    Akronym for "routingordre". En skriftlig instruksjon til din leverandør som bekrefter at Accelerator skal frakte dine varer. Ved bruk av routingordre vil din leverandør kontakte oss direkte når varene er klare til henting, og vil samtidig oppgi mål og vekt for leveransen.

  • Spedisjon

    En spedisjonsbedrift er en bedrift som i eget navn organiserer transport av gods for sine oppdragsgivere uten selv å utføre transporttjenesten. Avhengig av typen godstransport kjøper bedriften inn transportytelser med jernbane, lastebil, skip eller fly. I grenseoverskridende trafikk skiller man mellom importspedisjon, eksportspedisjon og internasjonal spedisjon.

  • Speditør/logistiker

    En speditør er en kjøpmann som organiserer transporten av varer/gods gjennom et fraktfirma. Speditører og logistikere arbeider i spedisjonsfirmaer og transportbedrifter. De organiserer frakt av gods, samt lagring, omlasting og salg av transport- og logistikktjenester. De tar hånd om godstransport for vei og jernbare, eller arbeider med pakke- og kurertjenester i skipsfart eller luftfart.

  • Spesialtransport

    Begrepet omfatter blant annet tungtransport, stortransport eller tidskritisk transport. Ved en stortransport blir det transportert noe som overskrider standardmål for transport. Det betyr at høyden, bredden eller lengden er større enn vanlig. Tunggods er betegnelse på ekstremt tungt eller uvanlig langt, bredt eller høyt lastegods som ikke kan transporteres uten hjelpemidler, som for eksempel kraner eller jekker.

  • Særavgift

    Særavgift er en skatt som legges på innførsel, produksjon eller innenlands omsetning av nærmere angitte varer og tjenester, eller som knyttes til å eie eller til å endre eierforhold til bestemte varer og fast eiendom. Særavgiftene utgjør sammen med merverdiavgift og toll de indirekte skattene.

  • Tariffnummer

    Også kalt HS-nummer, tolltariffnummer, varenummer og statistisk nummer. Internasjonalt klassifiseringssystem hvor de seks første tegnene er felles, mens de neste to–fire tegnene er nasjonale—ofte for statistikkformål.

  • T-doc/T-dokument

    Transittdokument som skal vise til hvilke varer som er underlagt transittering. T1-varer har ikke EU-status (fellesskapsstatus). T2-varer har EU-status.

  • Termo

    Betegner transport av temperaturømfintlig gods, særlig gods som skal holdes varmt.

  • TET

    Akronym for "Tollvesenets elektroniske transitteringssystem". Et europeisk elektronisk system for utveksling av transitteringsinformasjon mellom næringslivet og Tollvesenet i Norge på den ene siden, og mellom tollmyndighetene i de ulike landene på den andre siden (NCTS).

  • TIR/TIR-carnet

    TIR (Transports Internationaux Routiers) er en internasjonal avtale om transport (transittering) av varer mellom TIR-konvensjonens avtaleparter, ved hjelp av et TIR-carnet. TIR-carnetet fungerer som en garanti for toll og avgifter og muliggjør transport gjennom et ubegrenset antall av avtalepartene.

  • TMS

    Akronym for "Transportation Management System". Et transportstyringssystem (TM-system) er et verktøy for disponenter. Med transportstyringssystemet kan disponenten bearbeide og administrere oppdrag fra produsenten/lasttilbyderen. I systemet kan man planlegge turer og ruter. Man kan også se hvor stor del av kapasiteten i kjøretøyene som er utnyttet til enhver tid. Vanligvis er TM-systemet koblet til GPS-enhetene i kjøretøyene, slik at man kan lokalisere og spore kjøretøyene. Med TM-systemet kan man også opprette avregninger, og dermed støtte den interne regnskapsføringen.

  • Toll

    Avgift som staten legger på varer ved landets grenser. Varene bringes enten inn utenfra til statens område (innførselstoll), føres ut derfra (utførselstoll) eller de føres gjennom statens område (gjennomførsels- eller transittoll). I Norge er tollbestemmelsene hjemlet i lov om toll av 10. juni 1966 med forskrifter. Den viktigste tollen er innførselstoll, som i de fleste land tidligere var en betydelig inntektskilde for staten. Både utførsels- og transittoll er nå sjeldent brukte former for toll. Jfr. eksportavgift. Etter formålet skjelner man mellom fiskaltoll (finanstoll) og beskyttelsestoll.

  • Tolldeklarasjon

    Fortollingsdokument som skal avgis, enten elektronisk eller på papir (SAD-blankett), både ved inn- og utførsel av varer.

  • Tollkreditt

    Kreditt for toll, avgifter, godtgjørelse og omkostninger. Ved søknad til Tollvesenet kan foretak innvilges kreditt for betaling av avgifter ved import til Norge. Ved å inneha tollkreditt er det Tollvesenet som fakturerer importøren månedlig for importavgiftene.

  • Tollager

    Lagringssted godkjent av Tollvesenet, hvor ufortollede varer kan lagres innen de frister og på de betingelser som Tollvesenet bestemmer, eller som følger av lov eller forskrift.

  • Tollnedsettelse

    En tollnedsettelse er en rettighet til redusert toll ved import av en vare. Du kan søke Landbruksdirektoratet om individuell tollnedsettelse.

  • Transport

    Fra latin trans, "på andre siden" og portare, "å bære".  Forflytning av fysiske gjenstander og størrelser mellom ulike steder, det være seg lys, lyd, energi, væske eller et fast materiale. Transport brukes særlig om frakt, flytting eller sending av varer, dyr og mennesker. Dette begrepet betegner ethvert gods som en transportentrepenør overtar for transport i henhold til avtalefestet kontrakt.

  • Transportbedrift

    Et foretak som transporterer gods til bestemmelsesstedet for godset.

  • Transportoppdrag

    Hvis en transportbedrift har tatt på seg en transport, sendes et tilhørende transportoppdrag fra speditøren til transportbedriften. Dette inneholder alle viktige opplysninger, som for eksempel avsender og mottaker, datoer med eventuelle tidsrammer, lastemeter, tonnasje, alle viktige numre for transporten og den avtalte transportprisen.

  • TVINN

    Akronym for "Tollvesenets informasjonssystem med næringslivet". TVINN er et elektronisk system for utveksling av tolldeklarasjoner mellom næringslivet og Tollvesenet.

  • Ufortollet gods

    En vare som ikke er fortollet/deklarert, men godsregistrert, kan bli direkte kjørt på et 10-dagers lager og skal ligge urørt på lager til den er tollekspedert.

  • Underleverandør

    Underleverandøren leverer varer til produsenten.

  • Vare

    Betegner handelsgods, det vil si en gjenstand (produkt, materielt gods) som bare kan erverves gjennom kjøp eller bytte, og som tjener menneskelig behovstilfredsstillelse.

  • Vareeierbedrift

    En vareeierbedrift er generelt sett en bedrift som bestiller logistikktjenester hos en logistikkbedrift. Produksjons- og handelsselskap betegnes som vareeier.


Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud!
-
Share by: